Warmtepomp

 

 Afbeelding invoegen

Algemeen: wat is een warmtepomp?

 
Een warmtepomp zet de gratis warmte uit de natuur om in warmte voor uw centrale verwarming en sanitair warm water.
Met een warmtepomp hergebruikt u gewoon de gratis warmte uit de grond, het water of de lucht.
Tot 3/4 van de warmte die een warmtepomp produceert is gratis.
  • Een warmtepomp rendeert het best in combinatie met een groot warmteafgiftesysteem zoals vloer- of muurverwarming, die op lage temperatuur werken. Eventueel ook convectoren op lage temperatuur.
  • Bij een nieuwbouwwoning is een warmtepomp zeer interessant.
  • Bij een bestaande woning is een warmtepomp geschikt, op voorwaarde dat u uw woning grondig isoleert en de ventilatieverliezen beperkt. Bij renovatie is een lucht-waterwarmtepomp vaak een optie.
Soorten warmtepompen:
 
Warmte uit de grond:
Kiest u voor een geothermische warmtepomp met horizontaal captatienet, voorzie dan een grondoppervlakte van minstens 2x de te verwarmen oppervlakte. De buizen liggen maximaal 1.5 meter diep met een tussenafstand van 60 centimeter. Het aantal buizen is afhankelijk van het te winnen vermogen, de grondsoort, ...

Boven een horizontaal captatienet mag u enkel gras of struiken aanbrengen.

 Wanneer u niet veel plaats hebt achter of naast de woning, opteert u best voor een verticaal captatienet. Afhankelijk van de bodemsamenstelling en het nodige vermogen, varieert de boordiepte tussen de 25 en 150 meter. Een verticaal net is duurder in aanleg en vergunning kan in sommige gevallen nodig zijn. De bodemtemperatuur is vanaf 50 meter diepte constant ongeveer 12 graden, daardoor is het rendement zeer hoog.

 

Warmte uit het water:
Voor een geothermische warmtepomp die warmte uit grondwater haalt, is een goede grondwaterkwaliteit noodzakelijk om corrosie te voorkomen. Laat onderzoeken op welke diepte zich een grondwaterlaag bevindt en of de hoeveelheid water voldoende is.

 Voor een water-waterwarmtepomp worden 2 putten geboord: één om het grondwater op te pompen, een tweede om het afgekoelde water in dezelfde grondwaterlaag te lozen. Het voordeel van dit systeem is de constante brontemperatuur (10 tot 14 °C) waardoor de winstfactor gedurende het volledige stookseizoen hoog en stabiel is.
 
 
Warmte uit de lucht:
Een lucht-waterwarmtepomp is geschikt om te integreren in een bestaande woning. De installatie is goedkoper dan een geothermische warmtepomp want er komen geen graaf- of grondboorwerken aan te pas.

 Ins ons klimaat is buitenlucht het koudst, net wanneer we meer warmte nodig hebben. Op koude dagen zal het rendement en de COP waarde gevoelig lager liggen in vergelijking met een grondwaterwarmtepomp.

 

Wij zijn gecertificeerd installateur voor het plaatsen van warmtepompen.